1
Новини26.05.2022 г.

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките отправи покана към учениците да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Учениците от VIII класове в Професионална гимназия по лека промишленост "Райна Княгиня", град Хасково се включиха с удоволствие и вълнение в проекта на Института за български език към Българска академия на науките "Написаното остава. Пиши правилно!"

Изявилите желание да се включат ученици останаха след края на редовните учебни часове и писаха диктовката, която е откъс от слово на писателя Деян Енев по случай 24 май.

Снимки са публикувани във фейсбук страницата Езикови справки на следния линк:

 • facebook

 • 29.10.2021 г.

  Във връзка с повишената заболяемост от COVID-19 в община Хасково училището преустановява присъствено обучение на учениците в 50 % от паралелките. Графикът за редуване на присъствено обучение и ОРЕС е както следва:

  • паралелки в ОРЕС за периода от 29. 10. 2021 г. до 04. 11. 2021 г. – IX и X клас
  • паралелки в присъствено обучение за периода от 29. 10. 2021 г. до 04. 11. 2021 г. – VIII, XI, XII клас
  • паралелки в присъствено обучение за периода от 05. 11. 2021 г. до 11. 11. 2021 г. – IX, X клас

  За периода на преустановяване на присъствените учебни занятия от 29.10.2021г. до 11.11.2021г за учениците от VIII до XII клас се организира обучение от разстояние в електронна среда чрез използване на платформата Google Classroom.


  03.11.2021 г.

  В обявения от община Хасково и ОП „Младежки център“ конкурс „Народните будители и аз“ участваха ученици от 38 училища, клубове, школи, селища от цялата страна. Получени бяха 111 творби: 37 есета, 22 презентации, 46 стихотворения и 6 разказа.
  Достойно ни представи Неврие Юсеин от 10а клас с ръководител Нина Кисьова, която зае трето място в категория есе.
  Браво, Неврие! Горди сме и ти желаем още много победи!

  ,,НАРОДНИ БУДИТЕЛИ“
  ЕСЕ
  Неврие Смаил Юсеин – X А клас
  ПГЛП ,,Райна Княгиня“- гр.Хасково

  В нашата история има много личности, с които трябва да се гордеем. Днес, в деня на народните будители, празнуваме делото на хиляди българи, допринесли за поддържането на чистия и неподправен пламък на любовта и националния дух.
  Един от най-светлите празници в нашата история е този, на който българинът отдава почит към онези народни будители, които не са се примирили с робската участ на своят народ и с неуморни сили са правили всичко възможно да поддържат народния дух и единствено на нацията ни. Днес свеждам глава пред тяхното светло дело. И наистина народните будители заслужават почит и умиление.
  Виждайки мъката, страданието и разочарованията на българите от османските поробители, Паисий Хилендарски решава да вдъхне самочувствие и кураж на народа, като създава “История славянобългарска”. Чрез нея хиляди българи разбират смелите постъпки на сънародниците им, живели преди тях, чрез нея те научават славната история на България. Така Паисий им припомня, че и те някога са били велика нация и не бива да се срамуват да се нарекат българи. Така народът се окуражава и понася по-лесно несправедливостите.
  В годините на робството българската нация започва да се разединява. Уплашени от този факт свещениците Неофит Бозвели и Иларион Макариополски създават първата самостоятелна българска църква. Традициите и културата са запазени с помощта на тези двама родолюбци, проявили смелост в трудните дни на робско покорство.
  Васил Априлов създава първото българско училище. Този прозорлив българин осъзнава, че народа може да се разбунтува, само ако има самочувствие, а увереността идва от знанието.